Estetica – Profilaxie

Estetica – Profilaxie

1. Coroanele de zirconiu

Zirconiul este un material deosebit de estetic, rezistent, biocompatibil. Spre deosebire de lucrarile clasice de ceramica, fiind un material foarte rezistent, poate fi folosit fara suport metalic si in zonele posterioare. Deoarece necesita o preparatie minima a dintelui, nu este iritant pulpar si are o biocompatibilitate crescuta. Este un material total bioinert. Poate fi folosit atat pentru realizarea unei singure coroane cat si pentru realizarea unei punti dentare, tot datorita rezistentei crescute. Se foloseste pentru lucrari deosebit de estetice atat in zonele anterioare cat si posterioare.

estetica1
2. Tratamentele de albire profesionala includ:
detartraj, periaj, tratament gingival si kit de albire ZOOM:

estetica2
3. Obturatii fizionomice

estetica3
4. Fatete
Fatetele dentare sunt o alternativa viabila pentru multe cazuri, care pana nu demult se rezolvau prin coroane de invelis.
Dintele ce urmeaza a fi fatetat necesita o preparare prealabila ce consta in indepartarea prin slefuire a stratului de smalt de pe fata lui externa. Apoi dintele astfel preparat este amprentat, iar amprenta este trimisa laboratorului de tehnica dentara. Aici sunt turnate modele din ghips, iar pe aceste modele sunt confectionate fatetele.
Ulterior ele vor fi lipite (colate) permanent de suprafata frontala a dintelui si astfel ele pot creea o diferenta imediata pentru aspectul general al fetei.
Scopurile acestui tip de restaurare sunt obtinerea unor cromatici, texturi si morfologii cat mai naturale.
Fatetele sunt fabricate din ceramica sau material compozit. Ele pot modifica forma, culoarea si intr-o oarecare masura marimea dintelui; dintii cu coloratii pot fi albiti definitiv cu fatete.
Desi impactul estetic este mare si de multe ori acest criteriu este cel mai atragator, este important sa nu se trateze cu fatete nealinieri ale dintilor care pot beneficia cu succes de un tratament ortodontic, mult mai biologic cu tesuturile orale. Sau, de exemplu, in cazul unui dinte fracturat, se impune asigurarea rezistentei lui printr-o coroana de acoperire, eventual si pivot, decat prin refacerea coroanei cu o fateta.
Anumite persoane acuza o oarecare sensibilitate la cald, rece sau la presiune imediat dupa prepararea dintelui in vederea aplicarii unei fatete. Acest lucru este absolut normal iar sensibilitatea va disparea spontan dupa 1-2 spatamani
Intretinerea fatetelor este foarte simpla. Spalati-va pe dinti si folositi ata dentara asa cum faceti in mod normal.
Avantajul materialului compozit este pretul mai mic, iar dezavantajul este ca durabilitatea lui nu este mai mare de 2 ani pentru ca in timp isi modifica culoarea.
Pe de alta parte, ceramica are translucenta si luciul smaltului natural, fiind materialul de electie pentru rezultate estetice foarte bune. Aceste calitati sunt pastrate in timp.
Durata de viata a fatetelor din compozit este intre 1 si 2 ani, iar a celor de ceramica intre 5 si 10 ani.
Rezistenta mecanica este buna, dar totusi este indicat sa nu se muste din alimente foarte dure. Vizitele periodice la stomatolog vor preveni aparitia cariilor la marginile preparatiei. In general pentru lucrarile de ceramica se recomanda paste de dinti nu foarte abrazive si fara fluor.

estetica4

4. Coroane de ceramica cu suport metalic

estetica5

5. Coroane full-ceramic – fara suport metalic – deosebit de estetice

estetica6

6. Bijuterii dentare – tatuaje
Bijuteria dentara este o piesa de decoratiune speciala, aceasta poate fi un diamant sau oricare alta piatra semipretioasa, care poate fi atasata pe dinti fara a provoca sau a avea vreun efect negativ asupra dintilor.

estetica7

Profilaxie
Controalele periodice (la 6 luni) inainte de aparitia durerilor sau a altor probleme grave reprezinta cea mai simpla si eficienta metoda de a preveni si de a trata toate afectiunile din sfera orala si maxilo-faciala.
Exista doua tipuri de mijloace profilactice:
I. Cele efectuate de pacient la domiciliu:
1. Periajul dentar corect:
Periajul dentar reprezinta principala metoda si cea mai importanta de a elimina resturile alimentare care favorizeaza dezvoltarea placii bacteriene, ducand astfel la demineralizarea dintilor, aparita cariilor dentare, a bolilor parodontale, a respiratiei urat mirositoare si la depunerea tartrului. Indicat este sa se acorde minimum trei minute periajului dentar si sa se utilizeze o periuta de dinti suficient de mica incat sa se poata igieniza corespunzator si dintii din regiunile posterioare. Se executa miscari circulare si verticale, fara a se apasa excesiv. Se periaza atat fetele externe, cat si cele interne ale dintilor, limba si obrajii pentru o respiratie cat mai proaspata.
2. Ata dentara:
Ata dentara elimina in special placa bacteriana interdentara si de la nivelul gingiilor. Se foloseste o data pe zi si trebuie utilizata cu grija pentru a evita lezarea papilelor gingivale. Se infasoara o bucata de 18-20 cm de ata dentara in jurul degetului mijlociu, se intinde si se trece usor, de sus in jos, printre toti dintii.
3. Apa de gura:
Apa de gura se utilizeaza de doua ori pe zi dupa periajul dentar si folosirea atei dentare. Ea are efect antibacterian, impiedica formarea placii bacteriene si are efect indelungat pana la 8 ore, oferind o respiratie proaspata. Dupa folosirea ei, este indicat ca o jumatate de ora sa nu se consume nici un aliment sau bautura.
II. Cele efectuate in cabinet de catre medical dentist:
Se pot efectua:
• Detartraj ultrasonic
• Periaj profesional
• Fluorizari (aplicatii locale de lacuri sau geluri pe baza de fluor pentru prevenirea aparitiei cariilor dentare)
• Sigilari de santuri si fosete
• Air Flow (dispozitiv ce utilizeaza particule de bicarbonat de sodiu pentru o igienizare cat mai eficienta a suprafetelor dentare si interdentare)