Implantologie

Implantologie

Chirurgie orala

In clinica noastra, intr-o ambianta placuta si moderna, folosind materiale si instrumentar sterilizate conform standardelor UE, beneficiati de urmatoarele manopere chrirugicale FARA DURERE:

elevare sinus maxilar (Sinus lift) in vederea inserarii de implante. Deasupra radacinilor molarilor superiori exista o cavitate plina cu aer, numita sinus maxilar. In urma extractiilor molarilor superiori osul se resoarbe cu timpul, iar sinusul maxilar coboara, tinde sa ocupe locul radacinilor molarilor superiori extrasi. Pentru a putea insera implante, avem nevoie de o inaltime si grosime adecvata a osului, inaltime care dispare pe masura ce sinusul maxilar coboara in locul radacinilor dintilor extrasi. Aceasta inaltime si grosime se obtine prin operatia de elevare a sinusului maxilar si apoi inserarea de implante de o lungime suficient de mare pentru a fi rezistente in timp.

Aditii osoase (augumentari osoase): la pacientii la care extractiile dentare au fost facute cu mult timp in urma, osul se resoarbe. Pentru a putea insera implante de o lungime si o grosime adecvata, este nevoie de augumentari osoase.

Extractii molari de minte inclusi: molarii de minte sunt ulltimii dinti care erup pe arcada – al III-lea set de molari. Atunci cand erup intr-o pozitie corecta si nu afecteaza in procesul de eruptie dintii vecini, nu creaza probleme. Dar, exista situatii cand nu au suficient loc sa erupa, iar eruptia lor creaza probleme (durere, infectie).

rezectii apicale, chistectomii

chirurgie parodontala

tratament preprotetic chirurgical in vederea realizarii unor lucrari dentare.

Implantologie

Implantul dentar este o interventie chirurgicala prin care se introduce un dinte nou sub forma unei piese de titan pe arcada dentara.

     Cine este candidat pentru implant dentar?

·  In general orice persoana careia ii lipseste unul sau mai multi dinti poate apela la implant dentar. Principalele limite sunt date de cantitatea si calitatea osului receptor, pozitia sinusului maxilar sau a unor vase si nervi, gena deficitara sau din cauze legate de starea generala a organismului (pacientul este inca in crestere sau sufera de boli ca diabetul, anumite afectiuni ale sangelui, ale tesutului osos etc). De aceea, inaintea de plasarea implanturilor dentare se va face un set de radiografii speciale si analize de sange.

     Pana la ce varsta se pot face implanturi dentare?

·  Ocazional, pacientii mai varstnici isi exprima ingrijorarea ca varsta lor ii poate impiedica sa beneficieze pe deplin de implanturile dentare. Cu toate acestea, sanatatea este un factor mult mai important decat varsta, si daca esti suficient de sanatos pentru a ti se extrage un dinte, probabil ca esti destul de sanatos si pentru a beneficia de un implant dentar. Tratamentul cu implanturi poate fi contraindicat in cazul anumitor boli cronice. Specialistii nostri vor determina daca esti sau nu un candidat pentru implanturi dentare, dupa o evaluare atenta a tuturor testelor si istoricului tau dentar.

     Doare interventia de introducere a implantului de dinti?

·  Unii oameni prezinta ingrijorari specifice in legatura cu tratamentele stomatologice, unii urasc durerea, iar altii numai ideea in sine. In practica stomatologica actuala implantul este un aspect foarte discutat. Datorita evolutiei echipamentelor si medicatiei, precum si pregatirii echipei de anestezisti, pacientii nostri sustin ca se simt mult mai confortabil cu tratamentul lor decat s-au simtit vreodata in trecut. Odata ce planul de tratament a fost schitat se poate raspunde cu usurinta la intrebarile tale referitoare la disconfort si controlul durerii.

     Care sunt etapele de tratament si cat dureaza?

·  Dupa efectuarea de radiografii si teste de sange se incepe interventia de plasare a implantului, sub anestezie. Dupa ce acesta este inserat in os, se acopera cu gingie, iar pacientul nu simte decat firele de sutura. Un diconfort moderat poate aparea dupa aproximativ 3 ore, atunci cand anestezia inceteaza sa-si mai faca efectul.

·  Aceasta interventie dureaza aproximativ o ora, sau un timp mai indelungat daca este plasat un numar mai mare de implanturi.

·  Urmeaza perioada de asteptare in care implantul face legatura cu osul, asa numita perioada de osteointegrare, care dureaza de la 3 pana la 6 luni. Apoi este atasat bontul protetic. Din acest moment protezarea prin coroane, punti sau proteze mai necesita cateva sedinte, deci cateva zile.

·  De retinut este ca fiecare pacient reprezinta un caz unic si de aceea este dificil de mentionat un timp anume.

     Cat costa un implant dentar?

·  Factorii care influenteaza preturile includ investitia in calitatea materialelor, tehnologie, instruirea permanenta si acreditarea specialistilor stomatologi, a personalului nostru, cat si echipa din laborator.

·  Cu toate acestea, preturile noastre sunt comparabile cu cele la nivel national ale clinicilor de stomatologie. In functie de procedura, preturile noastre s-ar putea sa fie mai mici decat ale altor cabinete stomatologice.

·  Te incurajam sa experimentezi ceea ce ne separa de celelalte cabinete de stomatologie inainte de a lua o decizie care ar trebui sa iti schimbe viata doar in baza pretului. Te informam de asemenea si despre planul de finantare fara avans pe care il oferim pacientilor.

     Cum imi vor afecta implanturile dentare viata?

·  Dintii sustinuti de implanturi vor arata si vor functiona ca si dintii naturali. Acest lucru inseamna ca poti manca si bea ca de obicei.

·  Protezarea cu ajutorul implanturilor dentare imbunatateste concret calitatea vietii. Persoanele care pana atunci erau jenate si ingrijorate din cauza problemelor sunt intotdeauna coplesite de ceea ce noua lor dantura poate sa faca pentru increderea in sine.

     Din ce material este realizat un implant dentar?

·  Implantul dentar este realizat din titan de inalta puritate. Acesta este un material biocompatibil si permite integrarea biologica in tesutul osos prin procesul de osteointegrare.

     De ce titanul?

·  Pentru ca acest metal oxideaza instantaneu in aer formandu-se la suprafata lui un strat de dioxid de titan care stabileste o legatura bivalenta la nivel molecular cu tesutul osos asta inseamna ca titanul este un material bio compatibil

·  Rezistenta titanului este comparabila cu cea a otelurilor speciale dar greutatea sa este mult mai mica deci este mai usor

·  Este imposibil de corodat

·  Pret de cost acceptabil

·  Toate aceste calitati il fac un material acceptat in implantologia orala

     Care sunt avantajele tratamentului prin implant dentar?

·  Confortul pacientului in cazul tratamentului prin implant dentar se apropie cel mai mult de confortul oferit de un dinte natural

·  ·  Inlocuieste radacina dintelui, fapt care ajuta la mentinerea nivelului osului in limite estetice si functionale optime

·  ·  Imbunatateste masticatia, fonatia, fizionomia

·  Implantul dentar este rezistent, durabil

     Cine poate beneficia de tratament prin implant dentar?

·  Orice pacient cu o stare de sanatate buna, fara afectiuni grave si cu o igiena orala foarte buna. Varsta nu este un impediment.

     Cand SE RECOMANDA implantul dentar?

·  Se recomanda in cazul pacientilor sanatosi, cu o igiena bucala foarte buna, preferabil nefumatori (nicotina afecteaza osul care sustine implantul). Principala conditie este ca osul existent sa fie in cantitate suficienta, pentru a primi implantul. In cazul in care pacientul nu are in zona respectiva suficient os pentru a primi un implant, se poate face aditie osoasa.

·  Se recomanda fie cand dintii vecini spatiului edentat sunt integri si inglobarea lor intr-o lucrare protetica ar insemna indepartarea unui strat important de smalt, eventual extirparea nervului; fie cand pacientul nu mai are suficienti dinti pentru realizarea unei lucrari.

·  Se recomanda protezarea spatiilor rezultate in urma extractiilor ; deoarece in timp, dintii vecini si opusi spatiului vor migra, se vor mobiliza si intr-un tarziu se vor pierde.

·  In scop ortodontic pentru ancorarea dispozitivelor speciale.

     Cand NU SE RECOMANDA implantul dentar?

·  Nu se recomanda implantul dentar la pacienti cu probleme de sanatate: diabet insulinodependent, afectiuni cardiace grave, reumatism poliarticular, tratamente chimioterapice.

·  Nu se recomanda implantul dentar in cazurile extrem de severe de atrofie osoasa maxilara sau mandibulara, unde nu este prezent substrat osos, in vecinatatea unor structuri anatomice precum gaura mentoniera, canalul mandibular, implantul dentar nu este posibil.

·  Nu se recomanda implantul dentar in cazuri de bruxism (scrasnitul dintilor noaptea), se dezvolta forte foarte mari la nivelul implantului, care spre deosebire de dintele natural, nu poseda ligamente de sustinere care ar mai putea atenua socurile datorate acestor forte nefiziologice.

·  Nu se recomanda lucrarile sustinute de dinti naturali si implant, deoarece dintii naturali au un grad de mobilitate fiziologica, pe cand implantul dentar nu; acesta este fixat rigid in os, unirea dintre cele 2 structuri afectand in timp stabilitatea implantului.

     Interventia este dureroasa ?

·  Procedura se realizeaza sub anestezie locala Dupa trecerea efectului anesteziei se poate resimti usor disconfort.

     Care este rata de success a tratamentului?

·  Rata de succes inregistrata este de 95 %. Aceasta variaza in functie de starea de sanatate si mai ales de igiena pacientului. Fara o intretinere corespunzatoare pot sa apara diferite afectiuni ce duc la infectare iar ulterior la pierderea implantului.

     Care sunt alternativele tratamentului?

·  Metodele alternative implantului dentar sunt puntile sau protezele. Se recomanda tratamentul prin implant dentar fata de cel prin punte sau proteza deoarece implantul dentar nu afecteaza dintii naturali vecini edentatiei. In cazul puntilor dentare acesti dinti trebuie prelucrati in scopul sustinerii lucrarii. De asmenea, lucrarea protetica pe implant ofera o estetica superioara si este mai confortabila.

     Care sunt etapele de tratament?

·  Prima intalnire cu medicul implantolog presupune o consultatie si anamneza amanuntite, realizarea unui radiodiagnostic si a unui plan de tratament.

·  In cea de-a doua intalnire are loc plasarea implantului, operatiune inalt specializata, nedureroasa si netraumatizanta pentru pacient.

·  Dupa 7-11 zile de la interventie se indeparteaza firele de sutura.

·  Urmeaza o perioada de osteointegrare de 3-9 luni in functie de terenul pacientului si situatia clinica intalnita.In acest timp celulele osoase se ataseaza de suprafata implantului, osul maxilar si implantul facand bloc comun.

·  Dupa trecerea acestui interval se trece la protezarea implantului cu lucrari protetice fixe.

     Ce etape trebuie sa urmeze un pacient care doreste un implant dentar?

·  Consultatia stomatologica in care se stabileste planul de tratament, numarul, pozitia implantelor si tipul lucrarii pe care o va purta pacientul

·  Efectuarea unor analize minimale

·  Sedinta de inserare a implantelor

·  Controlul post operator

     Ce analize sunt necesare pentru operatiunea de implant dentar?

·  Pentru a putea incepe operatiunea de implant dentar trebuie sa prezentati clinicii sau cabinetului stomatologic examenul medical, dovedind prin acesta faptul ca sunteti un pacient apt, prin rezultatul urmatoarelor analize:

·  Hemoleucograma

·  Glicemie

·  Calcemie

·  Colesterol

·  Timpi de sangerare

·  Timpi de coagulare

·  Acid uric

·  Uree

·  VSH

     Ce problem pot aparea?

·  Problema care apare in tratamentul prin implanturi este igiena deficitara a pacientilor. Un pacient purtator de implant dentar trebuie sa stie ca pastrarea implantului in gura depinde exclusiv de curatarea gingiei din jurul implantului. De asemeni un pacient purtator de implanturi trebuie obligatoriu sa vina o data la 3 luni la medicul stomatolog pt evaluarea periodica a acestora si pt igienizare. As vrea sa retineti ca nepasarea pacientilor in igiena bucala este principala cauza in complicatiile care apar in timp la implantele dentare.

     Ce contraindicatii absolute sunt?

·  La pacientii diabeticii, uremicii, bolnavii cardiaci, reumatismul articular acut, hipertensivi, bolnavi cu tare sanguine, bolnavi iradiati.

     Ce contraindicatii relative sunt?

·  Starea de graviditate sau lactatia

·  Osteoporoza intr-o forma usoara. Se fac teste sangvine-fosfataza alcalina si acida

·  Boli cardiace compensate. Daca pacientul ia anticoagulante, va intrerupe tratamentul si va trece pe antibioterapie

·  Diabet in forme usoare. Se face antibioterapie cu 2 zile inainte de aplicarea implanturilor, si apoi inca 10 zile

·  Reumatism articular acut – tot sub profilaxie antibiotica

·  Alergie la unul din materialele implantate

·  Nevralgia esentiala de trigemen

·  Bruxismul-contraindica folosirea ceramicii in lucrarile protetice

     Care sunt avantaje implanturilor?

·  Estetica

·  Permanenta si fiabilitate

·  Confortabilitate

·  Ajuta la pastrarea sanatatii dintilor

·  Economie

     Care sunt dezavantajele implanturilor?

·  Perioada de adaptare e de 4- 6 saptamani

·  Timpul de vindecare este intre 3 si 6 luni, perioada in care implantul este gasit in gingie. O proteza provizorie poate fi realizata si poate fi folosita in aceasta perioada.

·  Urmeaza perioada protetica, ce poate fi de la cateva saptamani la cateva luni.

·  Ca si orice inlocuire artificiala, in organismul uman nu exista promisiuni si garantii pentru longevitatea implanturilor si a lucrarilor pe implanturi.

     Utilizarea implanturilor dentare in cadrul tratamentului ofera urmatoarele avantaje:

·  Crearea de unitati protetice reduse, unite, simplu de mentinut si din punct de vedere tehnic;

·  Posibilitatea realizarii de coroane singulare evitand puntile dentare;

·  Posibilitatea indepartarii unei lucrari protetice fixe;

·  Crearea unei restaurari protetice stabile, cu un prognostic favorabil;

·  Tratamentele protetice ce includ odontoplastii, hemisectii sau amputatii radiculare in combinatie cu proceduri parodontale chirurgicale sofisticate nu sunt intotdeauna incununate de succesul scontat, astfel ca, parte din pacienti ajung, mai devreme sau mai tarziu, la protezari partiale sau chiar totale;

·  Esecurile biomecanice ale protezelor in sine sau prin afectarea suportului parodontal au determinat aparitia unor solutii noi de tratament iar implanturile dentare reprezinta tocmai trecerea de la o situatie cu afectare dentara avansata la o stare de sanatate prin osteointegrare.

     Secventa tratamentului include:

·  Diagnosticul si elaborarea planului de tratament, modele de studiu, radiografii, CT

·  Controlul infectiilor parodontale, extractia dintilor irecuperabili, detartrajul si planning-ul radicular ca si o terapie antimicrobiana

·  Controlul protetic prin echilibrare ocluzala

·  Introducerea implantelor dentare

·  Reconstructia protetica

·  Programul de dispensarizare pentru igienizare

·  Trebuie accentuat faptul ca, numai in acest fel se poate asigura succesul unei metode moderne de tratament cu ajutorul implanturilor dentare.

·  In anii 2000 este de neconceput crearea unui plan de tratament fara a se lua in considerare posibilitatea implanturilor, in special datorita prognosticului cel putin egal daca nu superior al reabilitarii orale prin implante in comparatie cu metodele terapeutice considerate clasice pentru rezolvarea edentatiilor. Daca sunt corect gandite si aplicate, procentul de succes prin tratamente cu implanturi este foarte ridicat.