Protetica

Protetica

Tratamentele protetice sunt un mijloc de a reface functiile sistemului stomatognat: fizionomica, masticatorie, fonetica, de deglutitie si de automentinere, in cazul in care acestea sunt afectate de :

 • distructii coronare masive
 • tratamente anterioare nereusite
 • edentatii (lipsa unuia sau a mai multor dinti)

Terapia protetica poate fi:

Fixa: coroana sau punte dentara:

 • metalo-compozita;
 • metalo-ceramica;
 • integral ceramica;
 • ceramica pe schelet de zirconiu (cea mai estetica si biocompatibila restaurare dentara).

Mobila: proteza:

 • conventionala acrilica;
 • scheletizata (cu mai multe variante).

protetica1

1.COROANELE CERAMICE PE ZIRCONIU

Zirconiul, de fapt oxidul de zirconium, este un cristal, deci un mineral. Material cu densitate foarte mare, nu se modifica din punct de vedere calitativ in cavitatea orala, este bioinert, deci nu afecteaza tesuturile.

Spre deosebire de coroana ceramica pe suport metalic, in zirconiu lumina patrunde din toate directiile, estetica lucrarii fiind deosebita, dintii realizati avand un aspect perfect natural. Nu exista pacienti alergici la acest material, este biocompatibil si bioinert.

Rezistenta crescuta a ceramicii de pe infrastructura de zirconiu (rezistenta la indoire, rezistenta la tractiune) si consolidarea structurii prin transformarea materialului reprezinta avantaje remarcabile. Pe langa proprietatile fizice extraordinare, oxidul de zirconiu este caracterizat printr-o foarte buna biocompatibilitate.

Marginile coroanelor din zirconiu nu sunt iritante pentru parodontiul marginal datorita lipsei microfisurilor din structura materialului.

Zirconiul este inert si din punct de vedere termic. El nu conduce caldura, astfel incat variatile termice nu sunt transmise pulpei dentare (nervului).

Slefuirea dintilor este minimala. Datorita adapatarii extrem de precise a coroanelor de zirconiu, ele pot fi cimentate cu material biocompatibil care nu produce iritatii pulpare.

 1. COROANELE INTEGRAL CERAMICE

Coroanele integral ceramice se folosesc, in special, pentru dintii frontali, datorita aspectului lor deosebit de estetic.

Acestea sunt realizate din ceramica de inalta calitate si sunt aproape imposibil de deosebit de un dinte natural. Noile tehnici de cimentare adeziva ofera o calitate si rezistenta deosebita legaturii dintre coroana si dinte. Neavand suport metalic, ofera o estetica superioara si se previne eventuala reactie alergica a pacientului la metal.
Acestea sunt cele mai estetice, fiind tipul de coroana cel mai potrivit de a obtine aspectul natural al dintilor.
Grosimea de portelan necesara pentru a obtine o estetica deosebita necesita indepartarea unei grosimi mai mari de substanta dentara.

Tipurile de coroane cel mai bine suportate de tesuturi (os si gingie) sunt, de fapt, variante ale coroanelor ceramice: ceramica pe suport de aur platinat, ceramica pe suport de metal nenobil, ceramica integrala – fara suport metalic (zirconiu, ceramica presata etc.).

In ultimii ani, datorita progresului inregistrat in conceperea si producerea de materiale dentare, chiar si coroanele integral ceramice au inceput sa fie folosite in zone posterioare, cu solicitari intense. Ceramica pe suport de zirconiu constituie astazi o provocare deosebita.

 1. COROANE METALO-CERAMICE

Coroanele metalo-ceramice sunt extrem de durabile si se folosesc, in general, in zonele posterioare, unde fortele de masticatie si de frecare sunt mult mai mari.

Coroanele metalo-ceramice confera rezultate estetice excelente. Avand un substrat metalic, necesita aplicarea unui strat de opac sub portelan. Aceasta face dificila obtinerea unei transluciditati naturale a dintilor. La baza dintelui poate aparea o linie inchisa la culoare, pe masura ce gingia se retrage odata cu varsta.

coroana3

 1. COROANELE METALO-COMPOZITE

Coroanele din materiale compozite au o substructura de metal acoperita cu materiale compozite.
Aceste coroane reprezinta o varianta mai buna decat cele metalo-acrilice, dar sunt inferioare celor metalo-ceramice si integral ceramice.

Materialele compozite sunt rasini care se intaresc sub actiunea luminii (sunt fotopolimerizabile), fiind mai dure decat acrilatul ceea ce impiedica patrunderea microbilor in structura materialului.

Aspectul acestor coroane este bun, dar au dezavantajul modificarii culorii in timp, rezultand deteriorarea aspectului estetic.

 1. PROTEZELE ACRILICE

Protezele dentare sunt lucrari protetice mobile pentru suplinirea dintilor lipsă. Cu toate că nu pot da aceeaşi senzaţie ca dinţii naturali şi necesită un timp relativ mare de acomodare, cele mai recente tipuri de proteze sunt mult mai estetice şi mai confortabile decât înainte.

Există două tipuri principale de proteze dentare acrilice: totale şi parţiale.

Protezele totale sunt formate dintr-un suport acrilic de culoarea gingiilor, care se fixează pe gingii. Baza protezei superioare acoperă bolta palatina, iar cea a protezei inferioare are formă de potcoavă pentru a nu stânjeni miscarile limbii.

Protezele sunt executate in laboratorul de tehnica dentara, pe baza amprentei individuale.

Proteza parţială se sprijină pe un cadru metalic ataşat la dinţii naturali restanti pe arcada. Uneori este necesară restaurarea coronară a dinţilor naturali, pentru a servi ca sprijin  pentru proteză.

Protezele noi dau o senzaţie de disconfort în primele săptămâni sau chiar luni. Pacientul va trebui să se obisnuiasca să mestece şi să vorbeasca cu proteza. Muşchii obrajilor şi limba se vor obişnui in timp să susţină proteza. Frecvent are loc creşterea fluxului salivar.

După o perioadă de timp, proteza va trebui căptuşită, refăcută sau rebazată, datorită uzurii normale.

proteze1

 1. PROTEZELE SCHELETATE

In general, pentru lipsa mai multor dinti de pe arcada se indica confectionarea unei proteze scheletate. Aceasta indicatie difera de la un pacient la altul, dar, de obicei, este varianta unica atunci cand nu mai exista nici un dinte de sprijin in zona posterioara a arcadei.

O proteza scheletata este un dispozitiv care inlocuieste dintii lipsa, legandu-se de cei restanti prin diverse sisteme de prindere si care poate fi indepartata de pacient.

Cea mai grea etapa in integrarea unei astfel de lucrari protetice este acceptarea pacientului si modul in care el priveste metoda de tratament, astfel integrarea psihologica fiind foarte importanta.

O proteza scheletata se va intinde pe gingie, os, bolta palatina si pe dintii restanti. Are diverse sisteme de prindere pe dinti, printre care: crosete turnate, capse, telescoape, culise. Dintii folositi sunt din acrilat sau ceramica, iar baza protezei are o parte metalica care este acoperita de acrilat roz. (pentru a imita gingia).

Importanta design-ului este sa previna imbolnavirea tesuturilor (gingii, dinti, mucoasa orala), depunerile de placa bacteriana si acumularea resturilor alimentare la marginile ei.

Ea se va mai putea ajusta in zonele unde preseaza pe gingie prea mult sau daca dintii limitanti prezinta sensibilitate. Orice modificare se va efectua doar in cabinet sau in laborator.

La inceput vor fi consumate mai mult alimente moi, semisolide, iar masticatia trebuie efectuata pe ambele parti ale arcadelor pentru echilibru.

proteze2